بسیاری از متقاضیان سفارت آلمان در تهران، از طولانی بودن زمان این وقتدهی گله دارند. و پاسخ وزارت خارجه آلمان در مورد این مطلب به شرح ذیل می باشد.
در سایت سفارت آلمان در تهران اخیرا جدولی منتشر شده که بازه زمانی حدودی تعیین وقت مصاحبه برای صدور ویزاهای گوناگون را نشان میدهد. بر اساس این جدول، متقاضیان صدور ویزای دانشجویی در صورتی که در هر زمان ایمیل درخواست تعیین وقت را فرستاده باشند، حدود ۱۲ تا ۱۴ ماه آینده وقت مصاحبه خواهند گرفت.
در نگاه اول، انتشار این جدول و تقسیم انواع ویزاها و تعیین حدودی وقت مصاحبه تنها “نظم آلمانی” را به یاد میآورد اما متأسفانه در شماری از مراجعهکنندگان و متقاضیان نیز این احساس برانگیخته میشود که این جدول به نوعی “سردواندن” کسانی است که آیندهشان را بر اساس ادامه تحصیل در آلمان برنامهریزی کردهاند.
در این بخش چند نمونه از متقاضیان که دچار مشکل در سیستم وقت دهی سفارت آلمان شده اند، به صورت نمونه اشاره می شود:
– متقاضیان دوره دکترا ویا فرصت مطالعاتی ۶ ماهه در کشور آلمان: در این موارد به تنها متقاضیان بایستی از استاد راهنما ویا مرکزی که فرصت مطالعاتی به ایشان داده اند، تقاضا نمایند که ایمیلی به سفارت ارسال نموده و تقاضای وقت فوری نمایند. در برخی موارد این مطلب حل می شود ولی در عموم شرایط، این قضیه محقق نگشته و استاد راهنما پذیرش را تمدید ننموده و این فرصت توسط متقاضی از دست خواهدرفت. به همین دلیل می باشد که پیشنهاد می شود، با پذیرش فوق لیسانس برای سفارت اقدام نموده تا هم قطعیت صدور پذیرش مشخص تر خواهد بود (نسبت به دریافت پذیرش دکترا که مطلب قابل بررسی ای نمی باشد) و هم قابلیت تمدید پذیرش این شانس را برای متقاضی حفظ می نماید که درصورت نیاز پذیرش را تمدید نموده تا بتواند از وقت مصاحبه خود بهره مند شود.
– متقاضیانی که به دنبال معافیت تحصیلی به واسطه اخذ پذیرش فوق لیسانس از کشور آلمان هستند: این عزیزان بایستی قبل از فارغ التحصیلی، اقدام به درخواست وقت سفارت آلمان نمایند و همزمان زبان آلمانی را فرا گیرند. تا در زمان فارغ التحصیلی، در زمان فراغت از تحصیل امکان دریافت معافیت تحصیلی و انجام مصاحبه سفارت آلمان را داشته باشند. متقاضی موظف به هماهنگی زمان چنین مطلبی براساس زمان ارائه وقت سفارت و آماده کردن و آزاد کردن مدارک متقاضی توسط دانشگاه مربوطه می باشد.
– تمام متقاضیانی که قصد تحصیل در کشور آلمان را نموده و شروع به یادگیری زبان آلمانی نمودند: این متقاضیان قبل از هر اقدامی بایستی وقت سفارت آلمان را درخواست داده و ایمیل تأییدیه آن را دریافت نمایند.
– تمام متقاضیانی که وقت سفارت آلمان آن ها نزدیک ولی هنوز موفق به دریافت پذیرش و مدرک زبان نشده اند: این متقاضیان بایستی هرچه سریع تر به مؤسسه مراجعه نموده تا بتوانند از راهکارهایی که مؤسسه در اختیار آن ها قرار می دهد، بهره مند شده و موفق به دریافت پذیرش در زمان مناسب و دریافت راهنمایی کامل بابت مراجعه به سفارت آلمان گردند. در این گونه موارد، بسته به پرونده متقاضی، راهکارهای مختلفی وجود دارد که نمی توان، به صورت عموم، یک راه حل را بیان نمود و بایستی پارامترهای مختلف درنظر گرفته شود. البته درصورتی که متقاضیان شخصاً قصد انجام چنین مرحله ای را دارند، احتیاط نمایند، زیرا کوچک ترین اشتباه و درنظر نداشتن کوچک ترین مسئله، امکان است باعث رد شدن درخواست آن ها در سفارت آلمان در تهران شده و وقت مصاحبه خود را که زمان بسیاری منتظر مانده اند، ازدست بدهند.
موارد بسیار زیادی را می توان بیان نمود ولی در حال حاضر هر پرونده، براساس شرایط پرونده، مدرک زبان و زمان مصاحبه سفارت، راه حل خاصی داشته که نمی توان برای پرونده دیگری استفاده نمود. این نکته را درنظر داشته باشید که شرایط دریافت ویزا از سفارت آلمان، این نمی باشد که به سایت سفارت مراجعه نموده و مدارک را لیست نموده و منتظر دریافت ویزا باشید. بسیار نکته های مختلف و قوانین نانوشته در این زمینه وجود دارد که درصورت عدم رعایت منجر به رد شدن درخواست ویزای شما در سفارت آلمان خواهدشد.
غیر از ویزای دانشجویی برای سایر ویزاها نیز این محدودیت زمانی وجود دارد. مثلا در جدول مندرج در سایت سفارت آلمان برای صدور ویزای پیوستن به خانواده نوشته شده که اگر ایمیل درخواست وقت سفارت در ماه سپتامبر فرستاده شود، وقت مصاحبه برای ماه مه ۲۰۱۹ تعیین خواهد شد، چیزی حدود شش ماه بعد.
ویزای شنگن نسبت به سایر ویزاها وضعیت بهتری دارد. برای این مطلب بایستی به ویزومتریک مراجعه نمائید.
این در حالی است که دولت آلمان از مدتها پیش سیاست مهاجرپذیری خود را بر این اساس استوار کرده که هرچه بیشتر مهاجران تحصیلکرده و کسانی را بپذیرد که میتوانند برای جامعه آلمان مفید باشند.
در بعدی وسیعتر سیاست مهاجرتی اتحادیه اروپا نیز بر همین روال استوار شده است. کارشناسان مهاجرت در اروپا چندین سال است که برنامهای منظم و تدوینشده را برای مهاجرت توصیه میکنند که بر اساس آن مهاجران برای زمانی مشخص به منظور کار یا تحصیل به اروپا بیایند و بعد با پول و دانش به زادگاههایشان برگردند تا به این وسیله هم امکانات رشد سریعتر برای کشورهای در حال توسعه فراهم شود و هم اروپا مجبور به پذیرش انبوه مهاجران غیرمتخصص نباشد. بدین ترتیب حتی در صورت ماندگار شدن این مهاجران، کشور میزبان از مهاجرانی تحصیلکرده و توانمند برای کار بهرهمند خواهد شد.
کمیسیون اتحادیه اروپا اعلام کرد که برای جلوگیری از موج آمدن مهاجران از راههای غیرقانونی، میخواهد دست کم امکانات آمدن قانونی ۵۰ هزار مهاجر را در دو سال آینده فراهم کند. کشورهای پذیرنده مهاجران قرار است برای هر مهاجر، ۱۰ هزار یورو حمایت مالی از بودجه اتحادیه اروپا به دست آورند.
روزنامه هلندی “دی فولکسرانت” در این باره نوشت: «کمیسیون اتحادیه اروپا با این پیشنهاد نشان میدهد که هم امید مهاجران برای امنیت، کار و آموزش و هم نیاز دولتهای اتحادیه اروپا به نیروهای کاری را با توجه به جمعیت رو به پیری این قاره درک می کند.»
با توجه به همه اینها آیا برنامه تعیین وقت مصاحبه برای صدور ویزای دانشجویی در سفارت آلمان در تهران، مغایر با برنامههای کلان کشور آلمان و نیز اتحادیه اروپا نیست؟ کسانی که سال ها برای گرفتن پذیرش دانشجویی تلاش کرده و زمان گذاشتهاند و تنها به دلیل یک سیستم بوروکراتیک موفق به حضور به موقع در آلمان نمیشوند، احتمالا به کل از تحصیل در آلمان چشم خواهند پوشید و کشورهای دیگری را برای ادامه تحصیل انتخاب خواهند کرد که در این صورت نیز آلمان هم از یک نیروی متخصص و کارآمد احتمالی در آینده محروم شده و هم اینکه از ورود ارز به کشور از طریق این دانشجویان جلوگیری شده است.
از هر طرف که نگاه کنیم، این بازی دوسر باخت برای آلمان و دانشجویان متقاضی خواهد بود و تغییر این وضعیت نیز تنها در صورت بهبود وضعیت بوروکراتیک سفارت آلمان در تهران امکانپذیر است.
پاسخ وزارت امور خارجه آلمان در برلین
بخش مطبوعاتی وزارت امور خارجه آلمان در برلین در پاسخ به اولین پرسش که چرا چنین مشکلاتی در دادن وقت مصاحبه برای کسانی که باید در یک تاریخ مشخص در آلمان باشند وجود دارد، بیان نمود:
«توافق اتمی با ایران و به تبع آن بازسازی روابط اقتصادی و فرهنگی، سفارت آلمان در تهران را با ازدیاد شدید تقاضای ویزا در تمامی بخشها روبرو کردهاست. به خصوص در بخش ویزای دانشجویی تعداد تقاضاها برای تعیین وقت بسیار زیاد شده به طوری که در برخی هفتهها تمامی وقتها را به خود اختصاص میدهد.
این افزایش شدید باعث شد که علیرغم تعداد بالای همکاران بخش ویزا زمان وقتدهی برای صدور ویزا طولانیتر شود. سفارت تهران و نیز وزارت امور خارجه این مشکل را میدانند و تلاش کردهاند تا با اقداماتی از قبیل ازدیاد کارمندان جلوی طولانی شدن وقت مصاحبهها را بگیرند.»
درباره راهکارهایی که میتواند جلوی این وضعیت را بگیرد و تا حدی آن را بهبود بخشد، علاوه بر ازدیاد پرسنل سفارت، اقدام دیگری هم قرار است انجام پذیرد:
«ازدیاد نیروی کار در این بخش باعث شده تا امکان تقاضای ویزا برای افراد بیشتری ممکن شود. از سوی دیگر این اضافه شدن نیروی کار، سفارت را با مشکل جا روبرو کرده است. برنامه مشخص این است که از طریق اجاره و آمادهسازی مکانهای دیگر، باجههای مخصوص ویزا را دوبرابر کنیم که البته این کار با توجه به مقررات مدون و نیز قوانین امنیتی پروسهای زمانبر است.»
وزارت امور خارجه همچنین به سیستم جدید وقتدهی سفارت اشاره کرده و بیان نمود: «هم زمان ما در تلاش هستیم تا پروسه تعیین وقت را از طریق تغییر نرم افزارهای مربوطه بهبود بخشیم. در همین راستا سفارت در تهران با استفاده از سیستم وقتدهی الکترونیک ویزا این امکان را فراهم کرده تا تمامی متقاضیان از طریق یک ثبتنام اولیه و ساده بتوانند تقاضای وقت مصاحبه کنند. در این سیستم جدید متقاضیان میتوانند شبانهروزی بدون مشکل تکنیکی تقاضای تعیین وقت مصاحبه کنند. وزارت امور خارجه با طراحی این سیستم الکترونیک این امکان را فراهم کرده که هر متقاضی ویزا بدون کمک شخص دیگری بتواند خودش تقاضای وقت مصاحبه کند و بدین ترتیب به آژانسهای نامعتبر برای این کار نیازی وجود ندارد.»
در پاسخ به این که آیا بخش مجزایی برای رسیدگی به امور دانشجویان در سفارت پیشبینی شده یا نه، وزارت امور خارجه آلمان پاسخ داده اند:
«در بخش ویزای سفارت در تهران همکارانی هستند که به طور مشخص برای امور دانشجویان در نظر گرفته شدهاند. موقعیت ویژه این تقاضاها (تقاضای ویزای دانشجویی) ایجاب کرده تا باجههایی ویژه و تنها برای صدور ویزای دانشجویی در حال فعالیت باشند.»
وزارت امور خارجه بیان نمود که حتی برای ویزای شنگن هم به دلیل تقاضای بالا زمان وقتدهی طولانی است اما ویزای دانشجویی به دلیل اینکه مشخصاً پیچیدهتر است برای رسیدگی به تخصص بیشتری نیاز دارد.
و در پاسخ به این پرسش که آیا وزارت خارجه آلمان قصد بازگشایی کنسولگری دیگری در شهر دیگری غیر از تهران را برای کمتر شدن تعداد مراجعهکنندگان به تهران دارد یا نه، بیان نمود:
وزارت امور خارجه نوشته که فعلاً چنین چیزی در برنامهاش نیست.
و درنهایت بیان نمودند، راهکارهایی برای کم شدن زمان وقت دهی سفارت، در حال اجرا می باشد که نتایج آن نیز در طول زمان کاملاً مشهود خواهد بود و این امیدواری را دادند که این شرایط بهبود خواهدیافت.
من لیسانس دارم و قصد دارم برای ارشد پذیرش بگیرم.تازه شروع کردم به خواندن زبان المانی و میخوام ترم تابستان ۲۰۲۱ پذیرش بگیرم// ایا باید از همین حالا وقت سفارت بگیرم؟
سلام
وقت های سفارت درحال حاضر حدود ۲۰ ماه می باشد. ولی درصورتی که می خواهید در فاصله کمتری وارید آلمان شوید، می توانید از سفارت آلمان در ترکیه اقدام نمائید.
جهت این امر بایستی حداقل ۶ ماه دوره زبان آلمانی را در ترکیه گذرانده و درصورت دارا بودن مدرک زبان B1، دو تا سه هفته بعد از آن وقت سفارت اخذ شده و می توانید به سفارت مراجعه نمائید.
در این شرایط پروسه کاری شما حداقل نصف خواهدشد و سخت گیری کمتری خواهید داشت.
اگر تمایل به کسب اطلاعات کامل تر و دقیق تر را دارید، با تلفن ثابت مؤسسه تماس بگیرید و با اخذ تعیین وقت وقت قبلی تشریف بیارید تا بتوانیم اطلاعات در خور پرونده شما به شما داده بشود و نه یک اطلاعات کلی که جهت تصمیم گیری درست، شما را دچار مشکل می نماید.
باتشکر و آرزوی موفقیت
مؤسسه نیلوفرآبی (لوتوس)